ВЕЛОСИПЕДИ

Байкове
Части

 

РОЛКОВИ КЪНКИ

Кънки
Части

 

СКЕЙТБОРД

Комплекти
Части

 

ДРУГИ СПОРТОВЕ

Дъртборд
Електро байк
Сегуей
Други

 

ЕКИПИРОВКА

Екипи
Обувки
Шапки
Очила / Маски
Каски
Ръкавици
Други

 

АКСЕСОАРИ

Протектори
Раници
Инструменти
Уреди за навигация
Багажници за автомобили
Други

 

 

 
 

 

РОЛКОВИ КЪНКИ – кънки

 

Бързо Търсене

Ключови думи:

 

 

Покажи само обяви със снимки

Подробно Търсене

Изберете желаните от Вас характеристики:

Местонахождение на продукта
Цена до
Нови/Втора употребаВтора употреба
Нови
КласДамски
Детски
Мъжки
Тип кънки
Умение
Марка
Размер (Номер) до

 

Покажи само обяви със снимки

 

 
РОЛКОВИ КЪНКИ – кънки

 

 

Определящо при избора на ролкови кънки е техническите характеристики, които определят различните видове кънки и стила на каране. От полето “Тип кънкиможете да изберете желания вид.

 

Ролери-Fitness”
Фитнес или развлекателни ролери са широко разпространени, те са подходящи за начинаещи, използват се за любителско каране по асфалтови, гладки настилки.

 

Рамките им са средно дълги. Обикновено има спирачка на една от кънките.

 

Колелата могат да бъдат 3, 4 или 5 на брой, като размера им е сравнително голям, обикновено е от 76 до 90мм, а твърдостта е малка от 78 до 82А.

 

Обувките обикновено са меки и удобни. Високи са, за да осигурят добра опора на крака. За нередовно каране на кратки разстояния обувките могат да бъдат и по-твърди, пластмасови.

 

Ролери-Aggressive,Freeride”
- Ролери за агресивно каране
Карането с тези ролери включва изпълнение на различни трикове и скокове на специално изградени паркове и рампи или в градска среда като се използват елементи от нея за препятствия.

 

Характерно за ролерите за агресивно каране е вдлъбнатата U-форма в средата на рамката, за приплъзване по различни елементи.

 

Колелата са много малки обикновено варират от 52-60мм, с голяма твърдост от 88 до 100А. С по-малките колелца се ускорява по-бързо, но не се развива висока скорост. Срещат се ролери за агресивно каране с различен диаметър на колелата, средните да са по-малки от външните.

 

Обувките са леки, средно твърди или твърди, плътно прилепнали по крака, за прецизно предаване на движенията.

 

- Ролери за Freeride
Ролерите за Freeride съчетават характеристики от ролерите за агресивно каране и фитнес ролерите.
Рамката е къса и здрава, най-често алуминиева.

 

Колелата са средно големи от 70 до 84мм,с твърдост по-голяма е от тази за фитнес ролерите и по-малка от тази на ролерите за агресивно каране от 82 до 85А.

 

Обувките са леки, средно твърди, като тези за агресивно каране.

 

Ролери-Speed,Long distance”
- Ролери за скоростно каране
Използват се за спринтове и маратони, за скоростни състезания. Рамките на тези ролери са дълги. Добре е да са олекотени /за по-малко натоварване при дълги разстояния/. Изградени са от висококачествени материали, най-често от алуминий.

 

Колелата са с голям диаметър, започва от 84мм и стига до 110 мм, с голяма твърдост от 82 до 85А. Колкото по-големи и повече на брой са колелата толкова по-бързи са ролерите.

 

Обувките са твърди леки и ниски, стигат до глезена, тип черупка. Трябва да са добре прилепнали по крака. С този дизайн се постига маневреност и свобода на движението.

 

- Ролери за дълги разстояния
Те са разновидност на ролерите за скоростно каране. Различават се по това, че обувките им са по-високи и по-меки- за повече удобство на дълги разстояния. Колелата са по-малки от 80 до 100мм, но са също толкова твърди.

 

Ролери-Slalom,hockey”
- Ролери за слалом
Карането на слалом изисква най-висока прецизност и добра техника.

 

Рамките на ролерите за слалом са метални и къси от 219 до 250см. Дължината им е не повече от дължината на обувките.

 

Колелата са с малък диаметър от 70 до 80мм, с твърдост 78 до 85А. Късите рамки и малки колела осигуряват лесно маневриране.

 

Обувките са твърди или средно твърди със закопчалки, осигуряващи добър контрол.

 

- Ролери за хокей
Ролерите за хокей също са къси, имат сходни характеристики с тези за слалом, необходими са здравина и маневреност. Обувките са високи, твърди със затягане по цялата дължина. Диаметър на колелата от 72 дo 80мм, твърдост 76 до 85А.

 

Ролери-Downhill”
За най-високи скорости са ролерите за спускане.

 

Рамката е много дълга и здрава с 5 колела. Колелата са големи от 80 до 90мм и с голяма твърдост от 82 до 85А. Обувките са високи и твърди, дори могат да се използват ски обувки. Важно е тези ролери да са много стабилни и устойчиви при високите скорости.

 

Ролери-Nordic / Cross”
Карането на Nordic ролери наподобява ски бягането, използват се и щеки. Cross моделите са подходящи за каране дори off-road.

 

Тези ролери са по-тежки и много по-стабилни от всички останали. Рамката е много дълга и здрава, с прикрепени колела в двата края. Колелата са с голям диаметър, най-малките започват от 100мм, при Cross Ролерите те дори са надуваеми. Снабдени са с ефективни спирачки. Обувките трябва да осигуряват добра опора и вентилация.

 

Ролкови кънки-Quad”
С аналогични характеристики ролковите кънки могат да бъдат и Quad, с четири колела, две отпред и две отзад. Quad кънките се характеризират със стабилност и голяма маневреност.

 

От полето Класможете да изберете Дамски, Детски или мъжки кънки. Важно при избора на Детски ролкови кънки е да може да се регулира номера на обувката. Освен, че кънките могат да се ползват по-дълго време, се гарантира точно напасване на размера. Обувката трябва да е добре прилепнала и да държи крачето здраво, но не и да убива, за да може детето да управлява добре кънките. За начинаещи се препоръчват меки обувки. За напреднали може и по-твърди, за по-точно предаване на движенията и по-прецизно каране.

 

Детските ролкови кънки могат да бъдат с колелца подредени в една линия, quad-с четири колелца подредени на два реда по две или с три едно отпред и две на втори ред. Колелцата е добре да бъдат полиуретанови, за по-добро сцепление. Направените от твърд каучук  са шумни и създават неудобства от неравностите. Същото важи и за спирачката, добре е да е полиуретанова за да е по-ефективна.

 

За по-голяма безопасност, както и за по-бързо научаване и удоволствие от карането не трябва да се прави компромис с качеството на ролковите кънки.

 

Неизменна част от екипировката са протекторите. Каска, наколенки, налакътници и накитници можете да намерите в секцията АКСЕСОАРИ-протектори.

 

Размера на кънките може да изберете от полето “Размер (Номер), спрямо номера на обувката.

 

 

Текст: VELOBORSA.COM