ВЕЛОСИПЕДИ

Байкове
Части

 

РОЛКОВИ КЪНКИ

Кънки
Части

 

СКЕЙТБОРД

Комплекти
Части

 

ДРУГИ СПОРТОВЕ

Дъртборд
Електро байк
Сегуей
Други

 

ЕКИПИРОВКА

Екипи
Обувки
Шапки
Очила / Маски
Каски
Ръкавици
Други

 

АКСЕСОАРИ

Протектори
Раници
Инструменти
Уреди за навигация
Багажници за автомобили
Други

 

 

 
 

 

ВЕЛОСИПЕДИ – байкове

 

Бързо Търсене

Ключови думи:

 

 

Покажи само обяви със снимки

Подробно Търсене

Изберете желаните от Вас характеристики:

Местонахождение на продукта
Цена до
Нови/Втора употребаВтора употреба
Нови
КласДамски
Детски
Мъжки
Тип байк
Окачване
Умение
Марка
Размер на колелата в инчове до
Размер на рамата в инчове до

 

Покажи само обяви със снимки

 

 
ВЕЛОСИПЕДИ – байкове

 

 

Формата предлага детайлно търсене в категория Велосипеди-байкове.

 

От полето “Тип байк” бързо и лесно можете да изберете желания тип велосипед. Тук са класифицирани и изброени основните типове велосипеди:

 

“Планински/Mountain bike”
Използват  се за спортуване и забавление, за правене на планински преходи. Предимно са предназначени за каране сред природата, по пътеки и скалисти райони, както и по изградени трасета за преодоляване на препятствия, за изпълнение на трикове и скокове,  но може да се карат и в градска среда. Планинските велосипеди са широко разпространени поради възможността  за разнообразно каране, с различна трудност, по всякакви терени.

 

Обособени са няколко стила на планинско колоездене и съответно няколко вида планински велосипеди. По-основни са:

 

- DH (downhill)-велосипеди за екстремно, скоростно спускане;

- XC (cross-country) Крос-кънтри-както за спускане, така и за изкачване по технични, стъмни планински пътеки и по по-леки маршрути;

- FR (freeride) Фрирайд-за свободен стил на каране включващ трикове и скокове, преодоляване на препятствия както сред природата така и в градски условия.

 

Като цяло планинските велосипеди се характеризират с надеждна, подсилена конструкция. Важно е рамките да са много здрави и леки.Най-разпространени са алуминиевите рамки.Те са здрави, леки и в същото време не много скъпи. Друг използван материал е стоманата. Рамките от стомна са здрави и евтини, но голям недостатък е, че са тежки и ръждясват. Най-висококачествените материали са карбон (въглеродни влакна) и титан, те се използват при висок клас велосипеди. Карбоновите и титаниевите рамки са изключително здрави и леки, но и най-скъпи.

 

Рамките на планинските велосипеди могат да бъдат: с двойно окачване (“С преден и заден амортисьор”) ; само с предно окачване (“Само преден амортисьор”, т.н. твърдаци) или изцяло твърди (“Без амортисьори”).

 

“Размер на рамата в инчове” зависи от височината на колоездача, както и от желания стил на каране. За агресивно каране свободен стил и повече маневреност, на велосипед за Freeride,може да се избере по-къса рамка. Докато за планински велосипед за високи скорости рамката е добре да бъде по-дълга от отговарящата на височината на колоездача.

 

Планинките велосипеди имат голям диапазон на скоростите, за преодоляване на различни терени и наклони. Характерно е наличието на много ниски предавки за изкачване на стръмни отсечки.

 

Спирачките на планинските велосипеди е важно да са много ефективни. Най-разпространени са дисковите спирачки. Те могат да бъдат механични (с жило) и хидравлични (със спирачна течност). Хидравличните дискови спирачки са най-нови като технология, те са най-ефективни и най-скъпи. За дисковите спирачки се използват специални за тях главини на колелото, тъй като дискът на спирачките се захваща за главината. При повечето захващането става с шест болта, характерно за спирачките Shimano, е че това става по нова технология с една гайка.

 

Много са критериите, по които се избират гумите за планинските велосипеди. По-основни са размерът, дълбочината на грайферите,  устойчивостта на износване, дали са камерни или без камерни. Като цяло повечето са широки с дълбок грайфер, за да имат добро сцепление.

 

Градски
Тези велосипеди са най-широко разпространени, те са пъргави и удобни. Използват се като средство за придвижване в града или просото за разходка в парка. Недостатък им е, че са сравнително тежки. Не са създадени за големи разстояния и високи скорости, не се използват за спортни цели.

 

Градските велосипеди имат фарове, стопове, багажници, калници. Седалките са удобни, лесно се премахват и поставят.Амортисьорите и предавките не са задължителни. Спирачките могат да са ръчни или крачни. Гумите са средно широки с плитки грайфери, това ги прави по-бързи от планинския велосипед и по-надеждни от шосейния.

 

Шосеен
Това е така наречения бегач, спортен велосипед, предназначен за колоездачни надбягвания. Преодолява дълги разстояния по извънградски, асфалтови пътища.Кормилото на шосейния велосипед има отличителна форма - изнесено e напред. Това осигурява аеродинамична позиция на колоездача, удобна за високи скорости.
Шосейните велосипеди се характеризират с олекотена конструкция, големи, тесни и леки колела, наличието на високи скорости в тесен диапазон.Важно е шосейните велосипеди да са леки, затова за изработка на рамките им се използват материали като карбон и титан.

 

Пистов
Това е разновидност на шосейния велосипед, предназначен за състезания на писти (колодруми).Специфичното е, че има само една предавка и няма спирачки. Гумите са тесни и много напомпани за по-малко съпротивление. Рамките се отличават със здравина и аеродинамичност, могат да бъдат изработени от стомана, алуминий, карбон или титан.

 

“BMX”
За свободно каране, екстремни състезания в стил мотокрос или за фристайл каране без ограничения. Изпълняват се скокове, трикове и каскади. Може да се кара на скейтпаркове и рампи, както и офроуд за къси разстояния.

 

BMX са ниски с дълго междуосие, за стабилност при високи скорости. Характерно за тях е, че нямат скорости и са с малки, но широки гуми. Като цяло са леки. Тези, които се използват за каскади са по-леки и с по-широки гуми от състезателните. Предната гума често е по-широка от задната за добър контрол и скорост.

 

Чопър
Това са уникални, персонализирани, ниски велосипеди с дълга рамка. Стилът им наподобява на мотоциклетите чопъри. Те често са направени по поръчка, отговарящи на конкретни изисквания за удобство и лукс.

 

Детски
Голямо е разнообразието на детските колела. Те най-вече трябва да са с високо качество, за да са безопасни и удобни. Характеризират се с много здрави рамки и специално предназначени дебели гуми, за каране по всякакви настилки. Важно е да бъде избран оптималния размер на колелото. Размерите са в зависимост от възрастта. Някои колела имат системи за коригиране на размера съобразно височината на детето.

 

От полето “Окачване” може да изберете броя на амортисьорите. Според окачването велосипедите могат да бъдат:

 

- “Без амортисьори” рамките са без окачване - изцяло твърди

- “С преден и заден амортисьор” рамките са с двойно окачване

- “Само заден амортисьор” рамките са със задно окачване

- “Само преден амортисьор”рамките са само с предно окачване – за т.н. велосипеди твърдаци

 

От полетата “Размер на колелата в инчове” и “Размер на рамата в инчове”, можете да филтрирате велосипеди с определен размер съответно на колелата и рамката.

 

 

Текст: VELOBORSA.COM